Zadah zbog crnog luka, to je već poznato, ali mnoge druge namirnice su krivci ne samo za loš miris iz usta već i za loš miris cijelog tijela.
Kejti Hejk, nutricionistkinja sa Indijana Univerziteta, kaže da specifični sastojci u nekim namirnicama i način na koji ih metabolizam obrađuje stvaraju loše tjelesne mirise.
“Naša tijela imaju različite enzime koji su potrebni da bi hrana mogla da se svari. Kod nekih ljudi, određene namirnice se obrađuju i vare na takav način da se otpuštaju loši mirisi, kojih nekako moramo da se oslobodimo, bilo kroz urin ili znojenjem”, kaže ona.
Ali, nije kod svih tako. Hejkova objašnjava da to zavisi od “biološke šminke”. Drugim riječima, baš kao što se neki ljudi mnogo znoje, a drugi gotovo nikad ne moraju da koriste dezodorans, ni dvoje ljudi koji pojedu luk ne mirišu isto.
U slučaju da niste dobitnik na “genetičkoj lutriji” i podložni ste tome da vam tijelo loše miriše, evo liste namirnica koje su krivci za to.
Bijeli i crni luk
Miris crnog i bijelog luka se dosta dugo zadržava, uzrokujući loš zadah. “Ove namirnice su bogate supstancama koje sadrže sumpor, i kada se apsorbuju u krvotok, vraćaju se kroz pluća, uzrokujući neprijatan zadah. Mogu čak da izlaze i kroz pore”, kaže dijetetičarka i nutricionistkinja Sendi Volner.
Dobra vijest je da je sirov, svjež bijeli i crni luk najveći uzročnih neprijatnih mirisa, a kuhanjem, prženjem ili pečenjem se smanjuje neprijatan miris.
Špargla
Sigurno vam nije ni palo na pamet da bi jedno ovakvo povrće moglo da bude krivac za loše mirise. Naime, ova namirnica sadrži kiseline zbog kojih mokraća ima veoma jak miris, a tijelo tu kiselinu razbija na sastojke koji sadrže sumpor.
Kafa
Kofeinski zadah je poznat svima koji su ikada srknuli kafu. Taj divni napitak ima i nekoliko loših strana, koje srećom po sve ljubitelje kafe, nisu opasne po zdravlje. Elem, kofein usporava proizvodnju pljuvačke, pa zbog suhe unutrašnosti usta zadah miriše loše. Drugo, neke kafe se piju u kombinaciji mlijeka i zaslađivača, a baš ta kombinacija je mamac za bakterije.
Određena ishrana
Ishrana koja podrazumjeva smanjen unos ugljenih hidrata, a povećan unos proteina takođe može da bude krivac za loše tejlesne mirise. “Takva ishrana može da uzrokuje slatkast miris tijela”, kaže Hejkova. Neki ove mirise opisuju kao voćne, ali više kao miris trulog nego svježeg voća.
Razlog? Kada tijelo počne da se oslanja na masti umjesto na ugljene hidrate da bi proizvodilo energiju, tijelo ulazi u stanje ketoze i proizvodi kiseline koje se nazivaju ketoni.
Aceton, vrsta ketona, komponemta je koja je odgovorna za taj neprijatni miris trulog voća. Ako ste zdravi, taj miris može da bude neprijatan, a ako bolujete od dijabetesa, slatkast miris zadaha ili urina može da bude znak upozorenja dijabetičke ketoacidoze, koja može da bude opasna.
Alkohol
Na jutarnjem treningu u teratni biste po mirisu bezmalo mogli da zaključite ko je mamuran. Šalu na stranu, ali vaša jetra je kriva za to što mirišete kao destilerija nakon što ste mnogo popili.
Jetra obrađuje većinu alkohola koji ste unijeli, ali se ostatak izbacuje kroz urin, znoj i zadah.
IZVOR:srbijadanas.rs