Kurkuma je postala broj 1 svih zdravih biljaka na svijetu! Ona pruža toliko širok raspon zdravstvenih prednosti da je to jednostavno zapanjujuće!
Ona sadrži kurkumin, koji postiže više od 150 potencijalno terapijskih djelatnosti, a uključuje antioksidativna, protivupalna i antikancerogena svojstva. Ne postoji nijedan drugi prirodni sastojak na svijetu koji je efikasniji za smanjenje upala u tijelu od kurkume!
Ono na šta morate da obratite pažnju jeste da moćnu kurkumu vaše tijelo koristi pravilno. U tu svrhu morate naučiti kako da je konzumirate.
Nabavite kurkumu eko uzgoja u prahu, lako se nalazi i lako se dozira. Ne morate se zamarati sa svježim korenom kojeg se u zadnje vrijeme može kupiti u bio trgovinama. Korjen kurkume mnogo liči na koren đumbira i slično se i priprema (ista biljna porodica).
Kurkuma je topiva u ulju, što znači da biste je trebali kombinovati s nekom masnoćom za optimalnu apsorpciju hranjivih stvari.
Priprema se najčešće s organskim djevičanskim uljem kokosa ili ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Dnevna preporučena količina kurkume bi iznosila od 3g do 10g.
Otprilike 1 kašićica kurkume je preporučeni dnevni unos za odrasle. Za maksimalni učinak trebali biste to uzimati na dnevnoj bazi ili barem tri puta nedeljno.
Starije osobe i djeca mlađa od 6 godina trebala bi smanjiti dozu na pola (1/2 čajne kašičice) jednom nedeljno prvi put, a zatim povećati iznos do doze koja odgovara pojedincu. Ako kurkuma uzrokuje probavne smetnje ili neželjene reakcije, posavjetujte se s ljekarom.
Važno:
- Kombinujte kurkumu i crni biber kako biste poboljšali djelovanje. Kada se ovo uzme zajedno, biber povećava bioraspoloživost kurkume od 2000%
Nikad ne uzimajte ovu mješavinu na prazan želudac. Ako se borite sa kamenom u žuči, konsultujte se sa ljekarom prije nego što kurkumu dodate u svoj prehrambeni plan jer kurkuma povećava proizvodnju žuči i može pogoršati vaše stanje.
Nemojte je kombinovati s lijekovima protiv zgrušavanja krvi poput aspirina, ibuprofena ili varfarina (marivarin, martefarin), jer kurkuma takođe razrjeđuje krv.
Koji je najbolji oblik konzumiranja? Većina ljudi je dodaje u šoljicu toplog mlijeka.
Takođe poznati recept je sljedeći:
- Pomiješajte četvrtinu čajne kašičice kurkume s polovinom čajne kašičice maslinovog ulja. U to dodajte veći prstohvat svježeg samljevenog crnog bibera. Ta tri sastojka pomiješajte u šoljicu. Možete ovu smjesu konzumirati samu, ali ju i dodavati raznim jelima, supama i salatama. Samo pripazite da ako ih koristite u kuhanim jelima, da ove sastojke ne prokuvate previše, već da ih dodate na samom kraju. Ako ih konzumirate same, pomiješajte ih s malo vode.
Popularan je i čaj od kurkume:
- 1 šoljica tople vode
- četvrtina čajne kašičice
- kurkume sok od pola limuna
- 1/8 čajne kašičice meda
- kašičica kokosovog ulja
Priprema: Nakon što zagrijete vodu, dodajte kurkumu, limunov sok i med, kašičicu kokosovog ulja i dobro promiješajte. Kurkuma će se smjesta spustiti na dno šoljice, tako da i dalje nastavite miješati vodu dok pijete i tako ćete iskoristiti sve prednosti kurkume. Pobrinite se da vodu popijete dok je još topla.
Dodavanje kurkume kod kuhanja je vrlo popularno i praktično jer ona daje lijepu žutu boju, a nema ukus koji preuzima aromu jela. Kurkumu možete koristiti u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u rižoto, voćne salate, salatne dresinge, jela od povrća, sosove, kus kus, krompir, palačinke, kolače… Obično je dovoljno samo 1/2 – 1 kašičica kurkume. Nemojte pretjerati, jer će jelo imati previše intenzivan miris.
Kurkumu, kada je to moguće, dodajte jelima pri kraju jer ćete tako maksimalno sačuvati njena ljekovita svojstva.
IZVOR:srbijadanas.rs