Ubrzajte uspavanu probavu: Ovih SEDAM vrsta namirnica pomoći će vam u tome!
Zdrava probava i redovna stolica rezultat su uravnotežene ishrane i redovne fizičke aktivnosti. Mnogi su iz razumljivih razloga smanjili fizičku aktivnost u posljednje vrijeme, zbog čega je možda došlo i do zatvora.
Da biste to spriječili i poboljšali uspavanu probavu, na jelovnik stavite slijedeće namirnice:
1. Zeleno lisnato povrće
Jedite zeleno lisnato povrće poput kelja, spanaća, zelene salate, blitve i rukole, jer ono obiluje prehrambenim vlaknima koja postiču pravilan rad probave. Za redovnu stolicu posebno su važna netopiva vlakna koja prolaze kroz probavni sistem gotovo nepromijenjena, ali koja potpomažu čišćenje crijeva.
2. Mahunarke
Nemojte zaboraviti ni na pasulj, koji takođe obiluje prehrambenim vlaknima, ali i važnim mineralima poput kalijuma i magnezijuma. Mnogi izbjegavaju da jedu pasulj jer se boje nadutosti koja slijedi nakon konzumacije te mahunarke. Da biste smanjili nadutost, potopite pasulj veče prije kuhanja i samostalno ga termički obradite. Na probavu će dobro djelovati i druge mahunarke poput graška, leblebija,, boba ili sočiva.
3. Kupusnjače
Ukoliko želite pravilan rad probave, na jelovnik uvrstite kupusnjače. Ta biljna porodica raširena je po svim naseljenim kontinentima i sastavni je dio mnogih internacionalnih kuhinja – uključujući i našu. U kupusnjače ubrajamo kupus, brokoli, karfiol, kelerabu, prokelj i slično povrće.
4. Cjelovite žitarice
Uspavanu probavu razbudiće obrok koji sadrži i cjelovite žitarice poput ovsa ili smeđeg pirinča. Cjelovite žitarice prepune su prehrambenih vlakana, kao i mekinje koje se dobijaju iz spoljašnje ljuske zrna pšenice. S druge strane, izbjegavajte industrijski procesiranu hranu od bijelog brašna jer ona ima suprotan učinak na probavni sistem.
5. Probiotici
Važnu ulogu u zdravlju probavnog sisttema imaju i probiotici. Te dobre bakterije uravnotežuju crijevnu floru, a najčešće ih nalazimo u mliječnim proizvodima poput jogurta, kefira i acidofilnog mlijeka, ali i u hrani poput kiselog kupusa.
6. Voće bogato prehrambenim vlaknima
Svježe voće izvor je vrednih vitamina i minerala, ali i prehrambenih vlakana. Na rad probavnog sistema pozivno djeluju jabuke, kruške, šljive, breskve i bobičasto voće, ali i orašasti plodovi poput badema, oraha, pistaća i kikirikija.
7. Topli napici
Istraživanja su pokazala da jutarnja kafa ili čaj uveliko doprinosi pravilnom radu probavnog sistena. No za to nije naročito zaslužan kofein niti tein. Naprotiv, isti učinak imaćete ako popijete i čašu tople vode s malo iscijeđenog limuna.
Započnite dan toplim napitkom jer oni pomažu kod pokretanja probavnog sistema. Štaviše, tokom dana popijte 8 do 10 čaša vode jer dehidracija takođe može da uspori rad probave.
Izvor: Zadovoljna