Zdrava hrana ne bi trebalo da bude samo moda, već svakodnevica kroz svih 12 mjeseci u godini.
Donosimo vam sedam jednostavnih pravila zbog kojih više nikada nećete reći – MORAM NA DIJETU!
Zimi se ne morate odreći ukusnih mesnih komada i mirisnih kobasica
– Mnogi ne znaju da tradicionalna hrana sadrži i velike količine vitamina. Odličan izbor zimi biće i kelj, kupus, kiseli kupus – kaže nutricionistica Marija Andrijašević.
Nutricionisti poručuju – ko ne bi morala da se detoksiraš, nemoj se ni toksirati
Tokom zime nikako ne zaboravi na voće i nezaobilazne citruse koji su prisutni tokom cijele godine – limun, grejl, narandža…
Obično se kod njih najviše ističe velika količina vitamina C, međutim imaju i veliku količinu vlakna, tako da su ta vlakna povoljna zbog toga što potiču probavu.
Proljeće donosi mnoge zanimljive namirnice koje su našem tijelu prekopotrebne, na primjer, mladi luk
Na proljeće jedemo živu hranu. Metabolizam se budi, organizam se budi, tako trebamo i što više žive hrane.
Blagodeti špargle svi znamo, a dolaskom toplijih dana važno je i šta pijemo
Ljudi su više o pokretu, zahtjevaju više tečnosti. Savjet koji je dala nutricionista Marija jeste da ujutru popijete 3 decilitra vode sa limunom.
Maj je krajnje vrijeme da povećate unos beta-karotena iz crvenkasto-žutog povrća
Tokom ljetnjih mjeseci bakterije se lakše razvijaju, te je potrebno jesti začinjeniju hranu zbog toga što ona djeluje na razvoj bakterija, odnosno antiparazitno, otkriva Marija.
Malo-pomalo uvodite sezonsko voće i povrće. Ponuda je odlična više nego odlična – paprike, šargarepa, feferoni…
A od sezonskog voća – jagode, trešnje, višnje…
Što duže zadržite dobro raspoloženje, lakše ćete podnijeti novu ishranu
Nemamo mnogo šta da dodamo, sa dobrim raspoloženjem, sve nam lakše pada!
Nemojte dopustiti da vas bilo kakva promjena ishrane obeshrabri
Kažu da je potrebno oko 28 dana da bi se stekla zdrava navika, poručuje nutricionistica Marija Andrijašević. Zato nemojte posustajati, budite istrajni u svojoj želji!
IZVOR:srbijadanas.rs