Super zanimljive činjenice o KAFI – I nekoliko razriješenih dilema
Evo nekoliko činjenica o espresso kafi koje će razriješiti najčešća pogrešna shvatanja.
Najvažnija je brzina
Vrijeme pripreme zavisi od aparata i vrste kafe, ali većina espressa pripremi se za manje od 30 sekundi. I to mu je bila glavna prednost kada je izmišljen – da kafa brzo bude gotova.
Ne postoji pravilo o ukusu
Izraz espresso zapravo se odnosi na način pripreme kafe, a to znači da postoji velik raspon različitih varijacija kada govorimo o ukusu. I svi su ok.
Espresso može da se pravi od bilo koje vrste kafe
Pržionice kafe obično razviju zaštitnu mješavinu kafe koju (prema njihovoj preporuci) treba koristiti u aparatu za espresso. Ali ni jedna vrsta kafe zapravo nije “zabranjena”. Esspreso možete da napravite od bilo koje kafe.
Dobro ga promiješajte
Esspreso bi trebalo dobro da promiješate prije nego što ga popijete.
Iako nije nužno, većina ljudi espresso pije brzo
Neki konobari reći će vam da imate tačno 15 sekundi prije nego espresso postane ustajao. Međutim nije nužno popiti ga odmah nakon pripreme.
Espresso nije popularan
Čist espresso se rijetko prodaje. Ipak, on je glavni sastojak pića na bazi mlijeka kao što su kafa sa mlijekom i cappuccino.
(eXtra.ba/ DOMINO)