Odgovor na ovo pitanje leži u stanju organa zaduženog za čišćenja organizma. Riječ je o jetri. Ona čisti sve otrove koji se nagomilavaju u našem tijelu i od cjelokupnog zdravlja jetre zavisi da li ćemo se i koliko brzo izboriti sa toksinima u organizmu.
Dajemo vam savjete kako da što efikasnije očistite ovog “čistača” organizma i doprinesete njegovom zdravlju.
Limun i voda
Od čega početi, nego od limuna koji je znamo već najbolji za organizam jer djeluje alkalizujuće. On ima razna svojstva a između ostalog, zaslužan je za rad jetre. Uz sve to on sadrži i vitamin C, koji pomaže tijelu da eliminiše toksine. Ono što je najbitnije, limun ispira jetru.
Recept za primjenu limuna:
Skuhajte tri limuna u vodi i kada su gotovi sameljite ih i dodajte vodu u kojoj su se kuhali. Ovako dobijenu smjesu možete držati u frižideru dok je ne popijete.
Zeleni čaj
Češće čujemo kako treba piti puno vode za regeneraciju tijela, ali ni zeleni čaj nije za baciti. Važno je pametno odabrati tečnost za čišćenje jetre. Jer, dok neki voćni sokovi (smoothies) podstiču uklanjanje masnih naslaga, zeleni čaj je idealan za uklanjanje toksina. Antioksidans, zeleni čaj je pravi “boost” za jetru. Možete ga piti 3 puta dnevno.
Ruzmarin
Ova biljka bi trebala češće da se nađe na vašoj listi jer je izuzetno ljekovita. Ruzmarin zapravo podstiče probavu i tako čisti tijelo.
Čaj od ruzmarina:
Staviti 15g ruzmarina u litru vruće vode. Popijte jednu čašu ujutru, popodne i uveče.
Maslačak
Dosta je potcijenjen i tretira se kao korov a zapravo ja veoma moćan čaj i omiljen u alternativnoj medicini. Maslačak se koristi i kod najtežih oboljenja jer filtrira toksine i pomaže probavljanju masnoća.
Čaj od maslačka
Pravite ga tako što u 150 ml vode dodate 3gr korijena maslačka, ne listova, korijena. Postoji i čaj od listova ali ovaj je jači. Pijte ovu smjesu 3 puta dnevno.
Bijeli luk
Otjereraće vampire i sve ostale nametljivce a i jetra ga prosto obožava. Sastoji se od selena i alicina.
Ta dva sastojka štite našu jetru, pa se nemojte ustručavati staviti ga u svoju salatu, umake, uz ribu i bilo koje varivo. Osim što djeluje blagotvorno, jelima će dati pikantniji ukus.
IZVOR:srbijadanas.rs