Nutricionisti savjetuju: Izbjegavajte ove sastojke u hrani
Ako primjetite neki od ovih sastojaka na deklaraciji, držite se podalje od proizvoda koji ih sadrži…
Vještački zaslađivači
Tačno je da ova vrsta zaslađivača ne sadrži nikakve kalorije, ali njihovo negativno dejstvo znatno prevazilazi njihovu korisnost u dijeti. Povezuju se sa dijabetesom tipa 2 i povećanim unosom kalorija – vejštački zaslađivači oko 700 puta jači su od prirodnih šećera, pa izaizvaju veću potrebu za slatkim.
Šećer
Ako se u bilo kakvom obliku javlja kao jedan od prva tri sastojka proizvoda, taj proizvod treba izbjegavati u potpunosti.
Karamel boja
Iako su istraživanja koja su uputila na kancerogeno dejstvo karamel boje vršena na životinjama, najbolje je izbjegavati proizvode koji sadrže ovaj sastojak.
Karaginan
U pitanju je supstanca za zgušnjavanje koji se može naći u mlijeku i mliječnim proizvodima i još nije u potpunosti dokazano da li je bezbjedna za upotrebu ili ne. Zato je najbolje izbjegavati je.
Trans masti
Vještačke nezasićene masti obično se dodaju prehrambenim proizvodima kako bi im se produžio rok upotrebe. Nažalost, u isto vrijeme povećavaju rizik od srčanih bolesti.
Mononatrijum glutaminat
Ova namirnica najzastupljeniji je pojačivač ukusa, ali izaziva zavisnost od hrane i gojaznost.
Fruktozni sirup
Fruktozni sirup obično ukazuje na to da je hrana prerađena i da obiluje vještačkim zaslađivačima. Hljeb, kolači, kečap i dresing za salatu najčešće sadrže ovaj sastojak.
IZVOR:superžena.rs