Trans masti koje se nalaze u grickalicama, pečenoj i prženoj hrani, odgovorne su za pola miliona smrti godišnje širom svijeta, i trebalo bi ih izbaciti iz upotrebe, upozorava SZO.
Mnoge zemlje zapadne Evrope već su smanjile korišćenje industrijskih napravljenih trans masti. U Danskoj i Njujorku je njihova upotreba potpuno zabranjena, a velike kompanije u drugim zemljama su pod pritiskom da koriste zamjene za to.
Prema preporukama, trans masti nikako ne bi trebalo da prelaze gornji limit od 2 odsto ukupnog unosa hrane.
Svjetska zdravstvena organizacija je pozvala sve zemlje da preduzmu mjere, uključujući regulacije i zakone koji bi zabranili korišćenje trans masti. Direktor dr Tedros Adanom Gebrejesus kaže da bi eliminisanje trans masti predstavljalo “veliku pobjedu u globalnoj bici protiv kardiovaskularnih bolesti”.
SZO upozorava na industrijski napravljene trans masti, ali transt masti se takođe nalaze i u mlijeku, puteru, kao i kravljem i ovčjem siru.
Direktor odsijeka za nutricionizam u SZO, dr Frančesko Branka kaže da količina koja se unese kroz ove namirnice ugavnom ne prelazi preporučeni dnevni limit.
“Smatramo da trans masti koje se nalaze u tim proizvodima imaju iste efekte kao industrijske trans masti – ne vidimo nikakvu razliku. Ali, količina masti koja se nalazi u tim proizvodima je daleko manja”, kaže on.
SZO kaže da bi dnevni limit trans masti trebalo ograničiti na manje od jedan odsto ukupnog unosa hrane, što je maksimum 2,2 grama masti za osobu koja unosi 2.000 kalorija dnevno.
Tih 2,2 grama unijeli biste, na primjer, kroz 150 grama sira koji zadrži 30 odsto zasićenih masti ili kroz 50 grama putera.
“Koliko ljudi jede 50 grama putera? Dakle, možete da jedete sir, puter i pijete mlijeko, to je u redu”, kaže dr Branka, i dodaje da je bolje da birate mlijeko koje sadrži manje masti umjesto punomasnog.
IZVOR:srbijadanas.rs