Ne treba nam izgovor, ali zbog ovih PET razloga trebalo bi da jedemo čokoladu svaki dan!
Čestu konzumaciju tamne čokolade trebalo bi uvrstiti u ‘službena’ pravila za zdrav život – smatraju ljekari. Brojna istraživanja, naime, pokazuju da čokolade s visokim procentom kakaa blagonaklono djeluju na zdravlje pojedinca, a naročito na srce i krvne sudove. Treba li vam dodatan razlog za uživanje u slatkim zalogajima?
Jača ćelije srca i krvnih sudova
Čokolada se proizvodi od kakaa – bogatog izvora antioksidanta koji jača imunitet tijela i štiti ga od bolesti, a sadrži i stvari po imenu flavanol i teobromin koje su povezane sa zaštitom srca i krvnih sudova.
Što je procenat kakaa u čokoladi veći, značajnije su i zdravstvene pogodnosti, a smanjuje se broj kalorija. Ako pazite na unos masti i kalorija u organizam izbjegavajte mliječne i bijele čokolade koje obiluju upravo tim elementima.
Podstiče cirkulaciju
Studija objavljena u “Journal of the American Heart Association” prije četiri godine, pokazala je da konzumacija tamne čokolade poboljšava cirkulaciju. Ispitivanje je sprovedeno nad osobama koje pate od periferne arterijske bolesti, a koja smanjuje dotok kiseonika do udova i tako ih onemogućuje u kretanju.
Studija je pokazala da su ispitanici koji su jeli 40 grama tamne čokolade s udjelom od 85 posto kakaa, dnevno mogli da hodaju 15 odsto duže nego oni koji nisu jeli čokoladu.
Snižava krvni pritisak
Antioksidanti u kakau snižavaju i krvni pritisak. U nekoliko svjetskih studija dokazano je i da kratkotrajno uživanje u tamnoj čokoladi može relativno brzo sniziti pritisak – odnosno da će svakodnevno konzumiranje šest grama čokolade nakon 18 nedelja smanjiti brojke sistoličkog i dijastoličkog pritiska za dva do tri posto.
Snižava holesterol u krvi
Porast holesterola u krvi pokazatelj je neuravnotežene ishrane, ali je i sastavni dio starenja. Ako imate problema s visokim holesterolom u krvi – tačnije s rastom ‘lošeg holesterola’, posegnite za tamnom čokoladom.
Jedna holandska studija pokazala je pad od 12 posto u nivou lošeg holesterola nakon redovne konzumacije tamne čokolade. Istovremeno, kod ispitanika je zabilježen porast dobrog ili HDL holesterola.
Smanjuje stres
Stres je jedan od najvećih okidača srčanih i drugih bolesti modernog društva. Biće vam drago da znate da tamna čokolada djeluje i na ovom području, te da redovno uživanje u čokoladi s visokim procentom kakaa smanjuje količinu hormona stresa – kortizola u tijelu, kao i udare adrenalina.
Izvor: Zadovoljna.hr