Nazdravlje: Jedna čaša vina i šest blagotvornih efekata na naš organizam
Nije tajna da vino može blagotvorno da djeluje na vaše zdravlje. Naravno, ako ga konzumirate u umjerenim količinama, što najčešće podrazumjeva jednu do dvije čaše dnevno.
Pomaže u mršavljenju
Prema istraživanjima koje je sprovedeno ispijanje vina može biti vaš saveznik u mršavljenju. Jedini je uslov da ga pijete predveče i to maksimalno dvije čaše. Takođe, važno je naglasiti da ovo vrijedi samo za crno vino koje je bogato antioksidansima, objasnili su stručnjaci.
Takođe, crno vino smanjuje apetit pa su velike šanse da ćete uveče, dok gledate TV, zaboraviti na grickalice u kojima uživate gotovo svaku veče.
Dobro je za srce, a smanjuje i rizik od moždanog udara
Ovo ste sigurno već čuli. Ukoliko ste sumnjali u to, možda vas razuvjeri podatak da je bolnica u britanskoj pokrajini Viltšajr, prva u Evropi uvela terapiju crnim vinom. Naime, dokazano je kako ono smanjuje holesterol, spriječava pojavu tromba i srčanih oboljenja, smanjuje rizik od moždanog udara, ali navodno i obavlja detoksikaciju organizma u slučaju tumora.
Poboljšava pamćenje
Resveratrol je antioksidans prisutan u crnom grožđu, a pojedine studije tvrde da unos resveratrola u srednjoj životnoj dobi ima pozitivan učinak na pamćenje u starosti. Stručnjaci napominju da su njihovi podaci prikupljeni eksperimentima na laboratorijskim životinjama. Kod životinja je zabilježeno poboljšanje cirkulacije, kao i redukovanje upalnih procesa u hipotalamusu, dijelu mozga za pamćenje i učenje.
Poboljšava kvalitet sperme
Da, dobro ste pročitali. Osim što vam čaša vina može pomoći da se opustite, nova istraživanja pokazala su kako se kod muškaraca koji piju čašu vina jednom do tri puta nedeljno drastično smanjuju vjerovatnoću za abnormalnost spermatozoida.
Opušta i oslobađa od stresa
Realno, to i sami znate. Uz čašu vina vrlo lako ćete zaboraviti na naporan radni dan iza vas.
Smanjuje upale
Već spomenuti resveratrol ima ulogu i protivupalnog lijeka. Naime, on spriječava prerano starenje, ali i gljivične infekcije uzrokovane ekstremnim temperaturama i UV zracima. Svojim protivupalnim svojstvima blokira stvaranje enzima COX-2 koji je glavni krivac za tjelesne upale i bol.
Izvor: srbijadanas.com