Možete jesti hljeb i mršaviti, ali samo ako ne pravite ovu grešku!
Ako ste mislili da u potpunosti morate da izbacite ugljene hidrate kako biste uspjeli da smanjite težinu, imamo za vas lijepe vijesti – možete da pojedete čak 12 kriški hljeba u toku nedelje.
Iako je ozloglašen kao jedna od namirnica koje najviše goje, istina je da je hljeb važan izvor hranljivih sastojaka, poput bjelančevina, aminokiselina, vitamina A i B.
Da li će vam izbacivanje hljeba iz ishrane zaista pomoći da se oslobodite masti? Pa, da i ne.
Hljeb sadrži oko 74 kalorija po kriški. Pa ako prestanete da jedete više parčića tosta za doručak, sendviča za ručak i možda za večeru dodate malo hljeba sa strane, sigurno ćete izbacivanjem (ili smanjenjem) unositi manje kalorija, što se može vidjeti na vašem tijelu.
Ovo pravilo važi za gotovo sve: ako prestanete da pijete pivo, jedete keks, stavljate šećer u čaj – bilo šta što svakodnevno jedete i pijete, sigurno ćete smaniti dnevni unos kalorija.
Izbacivanje ili smanjivanje unosa namirnica bogatih ugljenim hidratima se obično smatra najvažnijim korakom za mršavljenje, ali smanjenje težine uključuje mijenjanje kompozicije tijela, jačanje mišićne mase kako biste pomogli tijelu da lakše koristi zalihe masti.
Ne možete imati vidljive rezultate najmanje jedan mjesec samo od promjene ishrane i uvođenja aktivnosti, piše “Metro”, a prenosi Super žena.
“Kada regulišete unos ugljenih hidrata, prvu stvar koju ćete primijetiti je koliko brzo, čak se može reći i magično, kilogrami počinju da spadaju. Ali ono što gubite nisu masti već voda. Kada se ugljeni hidrati skladište u našem organizmu u vidu glikogena, sa svakim gramom glikogena, tijelo zadržava triput više vode”, ističe nutricionista.
Pa što pijre izbacite ugljene hidrate i počnete da koristite rezerve glikogena, vi ćete izgubiti dosta tečnosti iz tijela. Upravo zvog toga kažu da ne treba iz ishrane izbacivati određenu grupe hrane, već samo ograničiti porcije hrane, odnosno dnevni unos kalorija.
Koliko brzo ćete mršaviti nakon što izbacite hljeb zavisi od hrane kojom ste zamijenili hljeb.