Osjećate se loše nakon lumpovanja od prethodne noći? Nije vam ni do čega, ali ipak morate da obavite dnevne obaveze?
Evo nekoliko savjeta kako da najbrže prebrodite mamurluk.
NIKAKO ne konzumirajte brzu hranu
Padate u iskušenje da posjetite obližnji fast food kada ste mamurni? Na stranu to što ova hrana loše utiče na vašu liniju, ona takođe oštećuje vašu jetru koja je već dovoljno opterećena “preradom” alkohola koji ste unijeli. Kada su švedski naučnici stavili zdrave dobrovoljce na četvoronedeljnu “dijetu” baziranu na brzoj (masnoj i nezdravoj) hrani, nivo enzima povezanih sa oštećenjem jetre značajno se podigao, kao i procenat masti u ćelijama jetre. Izborite se sa ovim iskušenjem i oporavite se visokoproteinskom kajganom. Što manje ugljenih hidrata unosite, vaša jetra će se lakše izboriti sa masnoćama.
NIKAKO ne pijte zaslađena pića
Nedavna istraživanja pokazuju da su osobe koje svakodnevno piju litar zaslađenog pića pet puta sklonije oboljenjima jetre. Ali, trebalo bi da izbjegavate i cijeđeni sok od narandže – napici bogati fruktozom jednako su štetni. Popijte veliku čašu vode, a dozu vitamina C nadoknadite tako što ćete pojesti jednu narandžu. Cijq1ela voćka, za razliku od soka, sadrži vlakna koja mogu da uspore apsorpciju šećera i smanje šanse da se on pretvori u masti u jetri.
OBAVEZNO pijte jogurt
I to birajte onaj sa probiotskom kulturom. Ruski naučnici otkrili su da unošenje prijateljskih probiotskih bakterija može biti od velike koristi kada je u pitanju oporavak od alkohola i obnavljanje jetre jer drže pod kontrolom “loše” bakterije koje ispuštaju toksine.
OBAVEZNO popijte kafu
Šolja jake kafe bez mlijeka je samo polazna tačka da razbistrite glavu. Konzumiranje dvije i po šolje kafe tokom dana posle pijanstva, smanjiće rizik od stvaranja ožiljaka na jetri (fibroza) koji vode do ozbiljnih oštećenja, tvrde naučnici u Americi. Takođe, korejski naučnici dokazali su da svakodnevno konzumiranje zelenog čaja ima sličan preventivni efekat, kao i blagotvorno antioksidantno dejstvo na organizam.
Doručak narednog dana
Napravite šejk sa bobičastim voćem (bogatim antioksidansima) i bananom (sa visokim sadržajem kalijuma). Ove voćke će obnoviti vašu zalihu vitamina B i C koji se gube prilikom konzumiranja alkohola. Zatim ispecite tost od cijelog zrna pšenice i namažite na njega malo putera. Ovo će ublažiti kiselinu u želucu koja je česta pojava posle pijanstva. Tome dodajte i jedno kuhano jaje koje sadrži cistein, aminokiselinu koja ubrzava proces detoksikacije.
IZVOR:srbijadanas.rs