Kakva je bila Berba 2017? (Ekskluzivni izvještaj)
I ove godine napravili smo jednu „malu šetnju“ po vinogradima u našem regionu da vidimo kako je prošla Berba 2017. Prošle godine smo najavili da očekujemo jednu jako dobro godinu za sve ljubitelja vina i pokazalo se da smo bili u pravu. Berba 2016 je jedna od vjerovatno najboljih berbi u zadnjem desetljeću, ali prema najavama naših sagovornika Berba 2017 možda ima priliku i da je nadmaši.
Naš obilazak (po običaju) počinjemo u Hercegovini. Naš prvi sagovornik je jedan od najcjenjenih vinara ovoga kraja, Vlado Ostojić. Evo šta nam je on rekao o Berbi 2017:
- Iako je na samom početku godine bilo problema sa vremnskim (ne)prilikama ovo je bila solidna berba, nije baš kao 2016. ali je u njenom rangu. Sredinom petog mjeseca trebali da počnemo sa punjenjem, pa ćemo vidjeti, do sada i okusi i mirisi su više nego dobri tako da možda na kraju izađe bolja nego 2016-ta. Potencijal ove berbe za starenje je jako dobar, kiseline su dobre i ima tijela da može stajati.
Vlado Ostojić
Vina koja su „na prečac“ osvojila tržište Bosne i Hercegovine, ali i regiona su ona iz Podruma Tolj. O manjem urodu nam je rekao i Josip Tolj, ali i visokoj kvaliteti preostalog grožđa :
- Berba je bila jako škrta, jer je led „odradio“ svoj dio posla, tako da je kod nas u vinogradima 35% manje uroda, ali ono grožđa što je ostalo je jako visokog kvaliteta. Vino ima prirodnog šećera i alkohola oko 15 promila. Jako je velika kvaliteta i mladih vina, intezivna su po mirisu i okusu. Ova berba je idealna za starenje po strukturi vina ali jedini problem nama vinarima biće količine koje možemo obezbjediti za to. Kad sve sabere što bi mi vinari rekli “cijela berba je izborna berba“.
Vremenske (ne)prilike nisu mimoišle ni vinograde vinarije NUIĆ. O tome glavni enolog ove vinarije, Ivan Marinović kaže:
- Mi inače kod nas u vinogradima, prinose reduciramo u cilju postizanja što veće kvalitete, ali ove godine smo imali jedan kasni mraz tako da smo imali „prirodno reduciranje“ i preko plana koji mi imamo. Kasnije je ljeto bilo dosta sušno što i nije loše za kvalitetu grožđa, asama berba je protekla dobro, pogotovu što u tom periodu nije bilo kiša. Sami kvalitet vina je na visokom nivou, moćna vina, punija, kremasta, vina sa dosta alkoholna pogotovu bijela i bogata taninima. Ova berba po kvalitetu bi trebala biti jedna od boljih.
Istočna Hercegovina na sreću bila je „pošteđena“ kasnog mraza i tuče. Milica Anđelić iz podruma Anđelić očekuje izvaredna vina iz ove berbe:
Milica Anđelić
- Berba u ovom istočnom dijelu Hercegovine (bar kada su naši vinogradi u pitanju) je bila odlična. Godina će počela teško sa mrazom i gradom, ali to je nekako ovaj naš dio Trebinja zaobišlo, tako da nismo imali gubitaka. Što se tiče grožđa, ono je bilo fantastično, svi parametri u njemu su zadovoljavali naše zahtjeve. Vina iz berbe 2017-te još nisu izašla na tržište, ali mi svakodnevno radimo analize i vina se probaju i mi smo prezadovoljni. Politika naše vinarije je da bijela vina Žilavku i Chardone plasiramo na tržište godinu za godinu, dok crvena Vranac, Merlo i Caberne Sauvignon svoj puni potencijal ispuštaju tek nakon tri godine odležavanja u podrumu.
Iz Bosne i Hercegovine se „selimo“ u Srbiju tačnije u Vojvodinu. O Berbi 2017 razgovarali smo i sa Baranislavom Ćaćićem iz vinarije Kovačević:
- Kvalitet grožđa koji smo dobili je odličan, u prvom redu Chardone koji je nama i najbitiniji. Chardone i Sauvignon su na dosta boljem nivuo nego prethodnih godina tako da očekujemo jako dobro vino. Dosta smo zadovljniji ovom godinom nego sa prethodne dvije sve kao da ide nekim usponom. Generalno i crveno i bijelo grožđe je odlično, tako da očekujemo fantastična vina iz vinarije Kovačević u narednom periodu.
Vinarija Petra je mala porodična vinarija koja se nalazi na samoj obali jezera Palić. Laslo Gubičak iz ove vinarije je oduševljen ovom berbom:
- 2017 je odlična godina, koja će se dugo pamtiti, vrlo kvalitetna godina za bela i za crvena vina. Njen potencial sazrevanja (kada je naše goržđe u pitanju), to jest 4-5 godina rast kvalite, pa 5-6 godina stagnacija. Kada je poredim sa 15’ i sa 16’ koje su bile takode dobre berbe, ali 2017 ipak nešto što će se dugo pamtiti!
Slovenačka vina, posljednih godina, posebno iz regiona Goriških Brda su gornjem dijelu ljestvice na rangiranjima vina iz cijeloga svijeta, a Stojan Šćurek je prepoznatljivo ime tog kraja:
Stojan Šćurek
- Super smo zadovoljni berbom, iako je početkom bilo mraza, a u avgustu je bila i tuča tako da su nam dva hektara vinograda bila uništena. Na kraju je opet grožđe i pored svega bilo lijepo i zdravo, tako da su vina srednje alkoholna od 12,5 do 13 promila te svježa, lijepa i čista. Već smo napunili prvu seriju mladih vina i oduševljeni smo. I potencijal za starenje ovih vina je super mislim da će bez problema biti jedno desetljeće. Lično za mene berba 2016-te je bila bolja, ova me malo više podsjeća na 2015-tu.
Valter Sirk iz vinarije SIRK takođe naglašava uticaj vremena na smanjeni prihod ove godine:
Valter Sirk i Tereza Kesovija
- I kod nas je zbog vremenskih neprilika bilo 30% manje uroda. Ovo je bila dosta zahtjevna berba i ima dosta posla u „podrumu“. Malo su pale kiseline, vina su puno teška i vrlo aromatična. U principu ja vina ne izbacujem godinu za godinu, nego sa jednom godinom „zakašnjenja“. Neki su već izbacili na tržišta vina iz 2017. i kušao sam ih i dobra su, malo su punija nego inače. Jaka su na okusu i puna su. Ova berba ima strukturu za starenje, bilo je puno sunca tek na kraju sa malo kiše, vina su puna, imaju malo kiselina tako da će vremenom biti još punija.
Sasvim drugačije vremenske prilike su bile na omiljenoj ljetnoj destnaciji- poluotoku Pelješcu. Kako je suša ove godine uticala na rod i kakva je bila berba pitali smo Metea Vicelića iz Boutique Winery Vicelić:
Mateo Vicelić
- 2017 izuzetno zahtjevna berba zbog velike suše. Prinosi su nam smanjeni oko 60%. Od toga malo što je ostalo možemo očekivati velika koncetrirana vina sa puno alkohola. Mlada vina (kod mene) su sva već u „drvu“ te su tipski aromatizirana i čista na miris i okus. Vina su jako koncetrirana i zriju dobro. Zbog visokih alkohola, visokog ekstrakta i tanina te dobrih kiselina, potencijal odležavanja u dobrim uvjetima će biti 10 godina plus. Kada poredim ovu berbu sa prethodne dvije godine ovo je skoro savršena berba. Dvije ljetne kiše došle u pravo vrijeme. To je omogućilo optimalan razvoj grozda i dostizanje tehnološke zrelosti za berbu u pravo vrijeme. Berba idealna za konzumiranje a i odležavanje, jer su alkoholi, tanini, extrakt i kiseline u idealnim omjerima. Berba uskoro ide u boce te možemo očekivat savršeno balansiranu berbu.
Ivana Anđelić iz vinarije Dingač Skaramuča takođe je zadovoljna Berbom 2017:
- 2017 bila je odlična godina ,berba je započela ranije zbog iznimno visokih temperatura i suše što je uvjetovalo brže nakupljanje šećera i optimalne kiseline u grožđu. Zbog već spomenute suše prinos grožđa je bio nešto manji, ali vrlo visoke kvalitete.Kvaliteta mladih vina je vrlo visoka, bijelih je na vrhunskoj razini. Berba 2017 bijelih vina je puštena na tržište sa odličnim povratnim informacijama kupaca. Crvena vina su još u razvoju, s velikim potencijalom u dozrijevanju. U prošloj berbi prinos grožđa je bio dosta veći uz visoku kvalitetu, dok je 2017 godina bila s manjim prinosom ali vrlo visoke kvalitete grožđa što će zasigurno rezultirati s vinima vrhunske kvalitete.
I za sami kraj ove naše „šetnje po vinogradima u regionu“ idemo u Slavoniju u vinariju Belje, a naš sugovornik bila je Ivana Grepo – brand menadžer ove vinarije. Evo šta ona kaže o Berbi 2017:
- Berbu smo započeli 30. kolovoza s pratećim sortama – chardonnay, pinot bijeli i sivi…, te dijelom crnog sortimenta predviđenog za naš rosé. Unatoč povremenim padalinama, ove godine smo berbu završili nešto ranije u odnosu na prošlu godinu. Ranijom berbom dijela graševine smo osigurali svježinu, voćnost i citrusne kiseline koje će kasnije imati značajnu ulogu u našim vinima.
- Ove godine se upravo to pokazalo ključnim, je su kasnije kiseline u grožđu počele naglo opadati. Drugi dio graševine, koji je bran nešto kasnije, osigurava punoću, strukturu i zrelije note u našim vinima. Kad je riječ o crnom sortimentu, ove godine su izuzetno lijepe boje, popraćene širokim spektrom voćnih i začinskih aroma.
- Vina pripremamo za odležavanje u našim hrastovim bačvama, gdje će se dodatno razviti njihov potencijal. Prva mlada vina pokazuju odličan potencijal, obiluju svježim tropskim i citrusnim notama, a u ustima pružaju skladan i pun okus, uz naglašenu mineralnost.
- Sve u svemu, možemo reći da je ovo jedna dobra vinogradarska i vinarska godina, bez posebnih problema od koje očekujemo skladna, kompleksna, lijepa vina!
Nakon ovoga, nama ostaje samo da pričekamo i okusimo, šta će nam donijeti ova po svoj prilici bar što se tiče vina, više nego dobra godina.
preuzeto sa: VinoSalis.ba