Kako da napravite mlijeko od ovsenih pahuljica – zdravo i dijetalno
Ovsene pahuljice su veoma popularne kada je zdrava ishrana u pitanju, i to sa razlogom – bogate su vitaminima, mineralima, složenim ugljienim hidratima i vlaknima koji nas dugo drže sitima. Idealan su izbor za doručak, odlično se mešaju sa jogurtom i voćem. A da li ste znali da se od ovsenih pahuljica može napraviti i mleko, koje može biti fantastična zamena ne samo za kravlje mleko, već i za sojino, kokosovo, bademovo? I što je najažnije, ovseno mleko možete da napravite sami kod kuće – zdravo je i dijetalno!
Ovseno mleko idealno je i za one koji žele ishranu da baziraju na namirnicama bez glutena, ali i za one koji su recimo alergični na orašaste plodove. Ujedno, bogatije je proteinima i vlaknima u odnosu na ostala mleka koja nisu životinjskog porekla.
Evo šta će vam biti potrebno od sastojaka za vaše ovseno mleko:
130 g ovsenih pahuljica
900 ml vode
1 supena kašika meda (opciono – ukoliko želite da vam mleko bude slatkasto).
Priprema:
Potopite ovsene pahuljice u vodu na sat vremena. Iscedite ovsene pahuljice od vode pomoću cediljke. Potom ubacite ovsene pahuljice, vodu i med u blender sa visokim brojem obrtaja. Na kraju je ostalo da procedite mleko kroz pamučnu gazu.