Ukus vagine može da varira iz brojnih razloga, uključujući prirodne tjelesne izlučevine, tečnosti koje se izlučuju prilikom seksualnog uzbuđenja, znoja i ishrane.
Ukus i miris vagine, direktno su vezani sa PH vrijednošću. Mliječna kiselina odgovorna je pak za održavanje normalne pH vrijednosti (između 3,5 i 4,5), potrebne da bi materica održavala samu sebe čistom i zdravom. Najbolja stvar koju možete da učinite za svoju genitalnu regiju jeste da ne utičete na njen pH.
Zdrave vagine imaju prirodno kiseli pH, kao i niz dobrih bakterija koje se bore s infekcijama i zadužene su da cijeli sistem funkcioniše i izgleda kako je i zamišljeno.
PRAVI UKUS
Ukus vagine dolazi uglavnom iznutra i tu je mnogo jači nego na spoljnim dijelovima. Ukus nije baš kiseo, ali je pomalo opor, možda zato što je vagina, na kraju, kisela. Ponekad vagina može da ima gotovo metalni ukus i miris, zbog svoje visoke kiselosti. Opet, to je sve na osnovu pH vrijednosti.
Pušenje daje ženskoj vulvi zadah pepeljare, jer se pušenjem u krvotok unose hemikalije koje se na kraju slivaju i do vagine.
UTICAJ ALKOHOLA
Alkohol utiče na ukus vaše vagine i to ne na dobar način, budući da mijenja pH vrijednost. Prema nekim istraživanjima – začini, luk, bijeli luk, crveno meso, mliječni proizvodi, špargle i brokoli takođe nepovoljno utiču na ukus vagine.
Kako poboljšati ukus i miris?
Konzumirajte ananas, kivi, borovnice, mango, zeleni čaj, krastavac i peršun.
Održavajte higijenu i to na dnevnoj bazi. Izbjegavajte mirisne sapune, čuvajte uravnotežen pH i konzumirajte probiotike. Oni su najbolje što se vašoj vagini može dogoditi (osim seksa naravno).
Nosite čist, po mogućnosti ne sintetički donji veš i uvijek imajte na umu da je vaša vagina predivna.
IZVOR:srbijadanas.rs