Hrana za koju nismo znali da može biti smrtonosna
Hranu koristimo svakodnevno – neophodna nam je da se rešimo gladi, a uživamo i u omiljenim ukusima. Velika većina bitnih prilika uključuje i konzumiranje hrane, pa su svečani obroci mnogo više od pukog zadovoljenja potrebe za nutrijentima. Poneke namirnice su toliko zdrave, da će ih preporučiti i u lečenju određenih bolesti. Ipak, među namirnicama koje obožavamo, kriju se i one koje mogu biti smrtonosne. Za koju hranu nismo znali da može postati smrtonosna, otkrijte u nastavku.
1. Pečurke
Ljudi uglavnom ne odlaze sami u šumu po pečurke. Ukoliko to ipak činite, znajte da morate biti veoma pažljivi. I eksperti ponekad zamene jestivu pečurku za otrovnu, a podatak da će otrovne pečurke uvek biti jarkih boja, nije u potpunosti tačan. Simptomi trovanja pečurkama su oštećenje bubrega, povraćanje, mučnina, dijareja i grčevi. Prema istorijskim podacima, konzumacija pečurke je nekad pružala i fatalne rezultate, pa su korišćene za trovanje vladara, kao što je slučaj sa imperatorom Klaudijem. Ne brinite ako pečurke nabavljate u supermarketu.
2. Pasulj
Ne bismo posumnjali da pasulj može biti fatalan. Ipak, ova mahunarka sadrži glikoprotein lecitin, koji uništava ćelije u vašem stomaku, što dalje može rezultirati pojavom mučnine, povraćanja i dijareje. Međutim, ovo trovanje je vrlo lako izbeći, tako što ćete potopiti pasulj najmanje 5 sati pre kuvanja.
3. Jabuke
Iako otrovnu jabuku vezujemo za Snežanu i sedam patuljaka, jabuke mogu biti otrovne i u stvarnom životu. Jabuka, odnosno njeno seme, sadrži veoma toksičnu supstancu, pod imenom cijanid. Ukoliko jedete jabuku, izbegavajte centralni deo. Bilo bi potrebno baš mnogo jabuka da se otrujete cijanidom, ali se ipak nemojte izlagati riziku.
4. Med
Med može biti opasan, u zavisnosti od biljaka koje pčele koriste za polen. Određeni alkaloidi, koji se nalaze u polenu biljaka, mogu se okriviti za nastanak ciroze jetre ili raka. Da bi se izbegla pojava ovih alkaloida u medu, potrebna je pasterizacija. Sem toga, med sadrži botulinski toksin, koji izaziva botulizam. Botulizam može imati i fatalni ishod. Mada su i male doze botulinskog toksina opasne, u medu ga ima veoma malo, pa nema opasnosti za odraslu osobu. Deci ispod dvanaest meseci ne preporučuje se konzumacija meda.
5. Celer
Sumnjivo nam je da ova zelena biljka stvarno može biti otrovna. Problem je u uzgoju. Dok celer raste, upija dosta okolne vode, a pri tom i pesticide. Istraživanje ukazuje da se u celeru mogu pronaći čak 64 različite hemikalije, što ovo povrće čini vrlo toksičnim. Trovanje možete izbeći tako što ćete kupovati isključivo organski celer.
Namirnice koje smo smatrali zdravima, izgleda nisu uvek tako bezazlene. Sigurno nećemo na isti način posmatrati ovu hranu, ali smo srećni što uglavnom postoje načini da se izborimo sa mogućim toksičnim dejstvom. U većini slučajeva, trovanje ovim namirnicama ipak neće imati smrtni ishod, nego će izazvati probavne smetnje. Međutim, i ovakve probleme bi trebalo izbegavati, pa voće i povrće uvek dobro operite i obratite pažnju kad birate pečurke!