Maslinovo ulje dobro je za kosti, pokazala je studija sprovedena na Univerzitetu u Madridu, a Britanci su dokazali da ono može da spriječi moždani udar.
U okviru dvogodišnjeg projekta, španski istraživači otkrili su da su ljudi koji su konzumirali više maslinovog ulja imali viši nivo osteokalcina, odnosno proteina koji pomaže jačanje kostiju. Jedna od teorija je da osteokalcin može da pomogne u sprječavanju insulinske rezistencije, gdje tijelo postaje imuno na posljedice hormona, a što je povezano sa slabljenjem kostiju.
Studija sprovedena na univerzitetu u Atini ustanovila je je da je učestalost osteoporoze manja na Mediteranu, gdje je tradicionalna kuhinja bogata maslinama i maslinovim uljem.
Takođe, maslinovo ulje smanjuje rizik i od moždanog udara (šloga), jer sadrži omega-6 masne kiseline koje blokiraju upale kod hroničnih bolesnika.
Britanski stručnjaci testirali su prehrambene navike 8.000 osoba i zaključili da ljudi stariji od 65 godina mogu znatno duže da žive ako u ishrani koriste maslinovo ulje. Stručnjaci su ukazali da je kod ljudi koji kuhaju na maslinovom ulju ili ga koriste u salatama smanjen rizik od šloga i to čak 41 odsto.
IZVOR:srbijadanas.rs