Mnogi od vas ne vole da jedu povrće, ali ste svjesni da treba da ga jedete zbog zdravlja.
Lijepa vijest je da ne morate da jedete svo povrće, dovoljno je da to bude samo grašak.
Nutricionisti kažu da je ovo povrće toliko bogato važnim nutrijentima da je prava šteta ako ga ne jedete redovno.
Zahvaljujući visokom nivou proteina i vlakana, grašak će vam podići nivo energije, a ovo povrće sadrži i mnogo vitamina K, koji često ne unosimo u dovoljnim količinama, a od velike je važnosti za zdravlje kostiju.
Grašak je odličan izvor vitamina, gvožđa, vlakana, antioksidanata i proteina, kaže nutricionista Džeki Linč.
Ovo povrće iz porodice mahunarki jedno je od svega nekoliko vrsta povrća koje su odlični izvori proteina, i upravo je to razlog zbog kojeg mnogi proteinski šejkovi u osnovi imaju sušeni grašak.
Svež ili smrznuti grašak odličan je dodatak smutijima, a donosmo vam i još tri dobra razloga da jedete više graška ovog ljeta.
Ovo povrće je sjajan izvor vitamina K, nutrijenta koji često previđamo, a od vitalne je važnosti za zdravlje naših kostiju. Vitamin K neophodan nam je da bismo mogli da stvaramo osteokalcin, koji kosti čini snažnijim jer pojačava kalcijum koji se koristi u procesu obnove koštanog tkiva.
Grašak je, takođe, pun i antioksidanata, vitamina C, E i cinka, kao i polifenola. Svi oni održavaju naš imunitet u dobrom stanju, tako da smanjuju rizik od infekcija.
Ovo povrće bogato je i nutrijentima koji su važni za zdravlje srca i krvnih sudova, jer sadrži mnogo omega-3 masnih kiselina koje umanjuju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.
Grašak je i odličan izvor B vitamina, koji takođe pozitivno djeluje na zdravlje srca i umanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Ako redovno jedete ovo povrće, imaćete i više energije, pošto je grašak odličan izvor gvožđa, ali i vlakana koja su važna za održavanje nivoa šećera u krvi stabilnim. A kad nam je nivo šećera u krvi stabilan, nema padova energije niti “napada” gladi u toku dana.
Kako da pripremite grašak, a da iskoristite sve ove važne nutrijente na najbolji mogući način?
Kuhajte ga što kraće, u što manjoj količini vode, tako smanjujete mogućnost da se vitamini rastvorivi u vodi (B i C) “izgube” tokom pripremanja. A ako volite smutije, možete dodati šaku graška u svoj jutarni napitak.
IZVOR:srbijadanas.rs