Prodavnice su pune jagoda, trešanja, pardajza… Počela je sezona crvenog voća i povrća, koje nas, osim upadljive boje i prijatnog ukusa, privlači i zbog vitamina i minerala koji su nevjerovatno korisni za naš organizam
Sigurno obožavate trešnje, jagode, maline, ali i povrće poput paradajza i to je odlična vijest. Pijace i prodavnice saada su pune ovosezonskih crvenih plodova, pa što češće uživajte u njim ajer imaju nevjerovatne blagodeti na vaš organizam.
Jagode
Među najpopularnijim crvenim voćem svakako su jagode. Sadrže mnogo folne kiseline koja je posebno važna ženama koje planiraju trudnoću – smanjuje rizik od pobačaja i nekih urođenih poremećaja kod djeteta. Vitamin C obično povezujemo s agrumima, ali jagode su jednako dobar izvor – osam manjih jagoda sadrži više vitamina C od jedne narandže. Jagode takođe snižavaju loš (LDL) holesterol i pridonose zdravlju srca. Sezona im ne traje dugo, ali osim svježih, mogu se kupiti i smrznute jagode, iako bi trebalo pripaziti da u njima nema dodatog šećera.
Crvena paprika
Crvene paprike su takođe prava bomba vitamina C. Ali, ne sadrže samo vitamin C već i vitamin A koji je takođe izuzetno važan za zdravlje kostiju, zuba i kože. Ljute papričice sadrže kapsaicin, koji im daje ljutinu, ali i smanjuje upale, ublažava simptome artritisa i olakšava glavobolje.
Trešnje
Trešnje svoju privlačnu boju duguju antocijaninu, snažnom antioksidansu koji ima blagotvorni učinak na krvotok. Osim antocijanina, trešnje sadrže melatonin koji pomaže protiv nesanice. Dovoljno je pojesti oko sedam trešanja dnevno da bismo bolje spavali. Koža trešanja sadrži mnogo vlakana koja pomažu u probavi i smanjuju rizik od raka debelog crijeva. Sezona trešanja nije dugačka, ali sušene trešnje su dostupne cijele godine i odličan su dodatak ovsenim pahuljicama.
Paradajz
Svako ljeto je obilježeno paradajzom koje osim privlačne jarkocrvene boje krije brojne vitamine i minerale važne za zdravlje organizma. Najpoznatiji je likopen, snažan antioksidans koji je koristan u borbi protiv raka dojke i u očuvanja zdravlja srca. Učinak likopena se pojačava kuhanjem, tako da osim sirovog paradajza treba konzumirati i kuhana jela koja sadrže paradajz ili sos od paradajza. Osim likopena, paradajz sadrže dosta kaliju,a, koji pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska. Sadrže i vitamin B6 koji je neophodan za zdravu kosu, oči i jetru, a pomaže i zdravlju nervnog sistema.
Lubenica
Sočne lubenice su poput paradajza izvrstan izvor likopena. Smanjuju rizik od makularne degeneracije koja je vodeći uzrok sljepila u razvijenim zemljama. Pomažu u očuvanju zdravlja vena i smanjuju rizik od moždanog udara. Lubenice sadrže vrlo malo kalorija, ali mnogo kalijuma i magnezijuma ali su i savršeno osvježenje u vrućim ljetnjim danima.
IZVOR:srbijadanas.rs