Čia sjemenke mogu da apsorbirbuju gotovo 12 puta više tečnosti od svoje težine, zbog čega su odličan sastojak za zdravi (i fini) puding. Stoga ne čudi da se danas smatraju superhranom, a raduje i činjenica da ih u vašu ishranu možete uključiti na mnoštvo različitih načina. Ako ih do sada niste probali, u nastavku pročitajte sve što morate da znate o ogromnoj snazi koju imaju ove malene sjemenke.
Ljudi konzumiraju čia sjemenke hiljadama godina
Čia raste blizu ekvatora, u zemljama kao što su Meksiko, Bolivija i Ekvador. Drevni Asteci i Maje jeli su ih mnogo prije nego što su postale toliko popularne, stoga se ne radi o novoj namirnici već jednostavno o novom trendu.
Čia sjemenke daju vam jako puno koristi za uloženi novac
Naravno, čia sjemenke nisu zamjena za zdravu i uravnoteženu ishranu, ali je činjenica da sadrže jako puno nutrijenata. Na primjer, jedna kašičica čia sjemenki sadrži gotovo 5 grama omega-3 masnih kiselina koje inače nalazimo u lososu i drugoj ribi.
Čia sjemenke su odličan izvor proteina i kalcijuma
Dvije kašike čia sjemenki sadrže jednaku količinu proteina kao na primjer jedno jaje. No čia sjemenke nisu samo odlična zamjena za vegetarijance, već i za ljude koji ne konzumiraju mliječne proizvode. Iste dvije kašike čia sjemenki sadrže i 177 mg kalcijuma, dok jedna šolja mlijeka u sebi ima 300 mg kalcijuma.
Odlične su za probavu
Budući da kašika čia sjemenki sadrži čak 5 grama vlakana, vrlo su efikasne u borbi protiv nadutosti i zatvora. No budite oprezni, jer prevelike količine mogu da izazvovu upravo suprotan efekat. Jedna do dvije kašike na dan sasvim su dovoljne.
Jednostavno možete da ih uključite u svoju ishranu
Čia sjemenke imaju neutralan ukus i teksturu, a taj blagi ukus čini ih odličnim dodatkom raznoj hrani i piću. Ako ih do sada niste jeli, pokušajte da ih uključite u svoj doručak – smuti, jogurt ili zobenu kašu. Čia semenke takođe su izvrsne i uz pikantna jela i razne salate.
IZVOR:srbijadanas.rs