3 mita o konzervisanoj hrani – Pravda za konzerve: Uopšte nisu tako loše kao što mislite
Svi naravno želimo da se hranimo zdravo. I svi želimo što više svježe hrane. Ali nekako su se u toj želji pojavili i brojni mitovi. Recimo, oni o konzervisanoj hrani kao nužno lošoj.
MIT 1: Konzervisana hrana sadrži konzervanse
Riječ konzerva potiče od lat. conservare, što znači ‘sačuvati’. Dakle konzerve nemaju nužno konzervanse već je njihova svrha – očuvanje namirnica i njenih zdravih sastojaka.
Konzervirana hrana ne mora da sadrži konzervanse i najčešće ih ni nema zato što se kvarenje spriječava termičkom sterilizacijom.
MIT 2: Konzerviranjem se gube nutritivne vrijednosti
Često se misli da konzervirana hrana nema nutritivnu vrijednost. Ipak, u stvarnosti većeg odstupanja od svježih namirnica zapravo nema. Ako niste u mogućnosti da pripremite svježu ribu, konzervirana je tada dobar izbor.
Recimo konzervirane skuše i sardine prirodno su bogate omega-3 masnim kiselinama baš kao i svježe. Riba ne gubi proteine, vitamin D, kalcijum pa ni omega-3 masne kiseline.
MIT 3: Metalna ambalaža nije dobra
U današnje vrijeme se koriste višestruko testirani metali koji ne ispuštaju štetne hemikalije u hranu. Takođe, metal može da se reciklira.