20 bizarnih činjenica o hrani – NISTE ČULI ZA NJIH
Evo 20 zabavnih ali i pomalo bizernih činjenica o hrani za koje niste znali:
Kvalitetna hrana u prosjeku košta 10 puta više od “junk” hrane.
Piletina sadrži 266% više masti nego prije 40 godina.
Indija je najmanji potrošač mesa po osobi na svijetu.
Med je jedini proizvod koji nikada neće propasti.
Namirnica koja se najviše krade je sir.
Dinamit se izrađuje od kikirikija.
Ne postoji hrana koja sadrži sve potrebne hranjive sastojke osim majčinog mlijeka.
Čokolada se nekad koristila kao novac.
„Castoreum“ , sastojak koji se koristio za dodavanje ukusa vanile bombonama i pečenim kolačima je zapravo sekret iz analnih žlezda dabra.
Kečap je 1800 godine korišten kao lijek za proliv.
Eskimi koriste frižidere kako bi spriječili smrzavanje hrane.
Jabuke potiču iz sorte ruža.
Svi dijelovi jajeta su jestivi, kao i ljuska koja je bogata kalcijumom.
Oko 70% crvenog mesa koji se konzumira u siromašnim zemljama je kozje meso.
Kikiriki ne spada u orašaste plodove, već u mahunarke.
Banane pomažu u borbi protiv depresije.
Med nastaje iz nektara koji su povraćale pčele.
Jabuke su bolje za jutarnje razbuđivanje od kofeina.
Med ulazi u naš krvi sistem za manje od 20 minuta, zato što su ga pčele već svarile.
Paradajz i krastavac spadaju u voće.
(eXtra.ba/ DOMINO)